Lladonosa i Giró, Josep: El Gran llibre de la Cuina Catalana
Editorial Empúries. 1a. Edició, desembre 1991
Número de pàgines: 720
Preu aprox: 33'00€
Per estrenar aquesta secció, he seleccionat un llibre que crec del tot imprescindible, tant per aquells que desitgin introduir-se a l’exercici culinari, com per aquells que ambicionin construir una biblioteca gastronòmica, avui parlarem de El Gran llibre de la Cuina Catalana.
El Gran llibre de la Cuina Catalana és un autèntic tractat culinari, ambiciós, elaborat amb el màxim rigor, i escrit en català. Una edició a càrrec de Jaume Fàbrega, un dels grans divulgadors de la cuina i la cultura gastronòmica d’aquest país, i de l’autor Josep Lladonosa i Giró, cuiner d’ origen lleidatà, Premi Nacional de Gastronomia i artífex de nombrosos llibres i èxits de cuina, entre els que destacaria “el Llibre de les Sopes” o “La Cuina que torna” entre molts d’altres.
Tenim entre mans un llibre important; tant pel seu volum, més de 700 pàgines, com pels seus continguts, on representa una mostra exhaustiva i precisa del receptari, els productes i les tècniques que conformen la cuina tradicional catalana.
El Gran llibre de la Cuina Catalana , és una publicació de l’editorial Empúries de la qual la primera edició es va fer el mes de desembre del 1991, i que avui passats gairebé 20 anys, ha esdevingut una obra clàssica i de referència per professionals i bocafins, convertint-se en un dels llibres de cuina més venuts al nostre país.
El llibre que avui ens ocupa, és per sobre de tot un llibre pràctic, fruit del recull de les experiències i receptes professionals del propi Josep Lladonosa, d’un dels grans cuiners catalans de la dècada dels 80 i els 90. Us parlo d’una època, on encara no havia esclatat la bombolla gastronòmica amb cuiners i cuineres catalans protagonitzant portades de diaris i dirigint els destins de la cuina global.
Pel que fa als continguts, en aquest llibre trobareu amb tota mena de detalls com preparar el que al llenguatge culinari s’anomena les bases de la cuina catalana; picades fetes al morter, sofregits de veritat i brous de carn i de peix elaborats de manera honesta i sincera.
També hi podreu trobar un receptari amb prop de 1000 receptes, on descobrireu la riquesa i varietat de la cuina d’aquest país; suculents plats de cullera, il·lustres plats amb l’ arròs i la grana com a protagonistes, platillos amb noms i cognoms, preparacions amb menuts de traca i mocador, o delicioses postres i conserves per omplir el rebost.
El Gran llibre de la Cuina Catalana , és un llibre per menjar-se’l, una publicació severa i precisa que posa de manifest i de manera francament divulgativa, la diversitat i la intel·ligència desenvolupades pels catalans durant segles i segles de bona cuina. En aquesta excel·lent obra, descobrireu com es fa un ofegat, la diferència entre saltats i fregits, el perquè dels rostits secs i els humits, la tradició de marinats i els salaons, així com un llarg etcètera de tècniques que avui componen el que coneixem com a Cuina Tradicional Catalana i que han influenciat de manera decisiva a les noves generacions de cuineres i cuiners del país.
Un altre de les virtuts que destacaria del llibre que recomanem avui, és l’ ampli coneixement i descripció dels productes agroalimentaris que conformen l’ADN de la cuina a Catalunya. Aquest llibre ens servirà per conèixer i aprofundir en els grans productes que per terra, mar i aire ens proporciona el nostre entorn més pròxim i el més llunyà. No dubteu ni un moment que aquesta és informació indispensable per poder manipular i tractar els aliments de la manera més adequada i assolir èxits culinaris.
El Gran Llibre de la Cuina Catalana , és el llibre perfecte per convertir-se en un llibre d’ús i consulta a la cuina, per acompanyar-nos i donar-nos solucions entre fums, olles i cassoles i esdevenir amb els anys, un fidel company d’ aventures i creacions culinàries.
Que vagi de gust!!!
Anton Rocaviva.
Moltes gràcies benvolgut Anton, per la teva inestimable aportació, esperem delerosos i afamats la teva propera recomanació
ResponElimina