Els llibres saborosos de l'Avió de paper

Espai de recomanacions gastronomico-literàries a càrrec d'Anton Rocaviva. Crònica del que son molt més que "llibres de cuina".

dimarts, 3 de gener del 2012

"Més cuinetes"

A continuació, podeu gaudir de la recomanació que l'Anton Rocaviva va oferir-nos en el programa del passat  dissabte 17 de desembre, el darrer abans de les Festes Nadalenques. Un altre magnífic llibre per incorporar a la nostra lleixa de llibres saborosos:


Puig i Botey, Fermí: Més cuinetes.
Columna edicions
Primera edició: novembre de 2011
Número de pàgines: 167
Preu: 19 euros

Per aquest tercer lliurament de llibres saborosos hem escollit un llibre molt diferent  a la nostra darrera recomanació. Avui us presentem una obra de poc gruix, amena, i fresca. Una publicació pensada, elaborada i produïda al nostre país. Un llibre que encara és calent, que fa escasses setmanes  que va  sortir del forn editorial i que porta per títol Més Cuinetes.


Més Cuinetes és el resultat i conseqüència de la col·laboració setmanal del seu autor, el reconegut cuiner Fermí Puig, al programa radiofònic dels matins  “El Món a Rac 1”,  presentat i dirigit pel periodista Jordi Basté.


De fet, podríem dir que Més Cuinetes és la  segona part o una continuació d’un llibre idèntic en estil i voluntats que va ser  publicat l’any 2009 i que s’anomenava Cuinetes, la tradició de pares a fills. Ambdós llibres comparteixen autor, el mateix  Puig, editorial i col·lecció, Columna Edicions, i els seus objectius, recollir les receptes més singulars que han aparegut al programa durant les darreres temporades. En aquest sentit, crec que ambdues publicacions també compartiran l’èxit de vendes i lectors que va tenir la primera edició de Cuinetes.


Més Cuinetes és un llibre senzill gràficament, no necessita d’ il·lustracions,  fotografies ni focs d’artifici. Està compost per 167 sucoses pàgines, que no són moltes si ho comparem amb altres llibres que hem presentat en aquesta secció. La lletra és  gruixuda, facilitant-ne així la seva lectura,  i està construït sobre tapes dures, qüestió francament interessant per aquells llibres que reposen a les lleixes de la cuina, i que ens acompanyen durant l’exercici culinari.


Pel que fa al seu autor, Fermí Puig i Botey, nascut a Granollers i fill de família de tofonaires, és un  dels grans comunicadors i divulgadors del l’univers culinari català. Xef de cuina del reconegut restaurant barceloní DROLMA durant els darrers 15 anys, en Puig és un home culte i de bona conversa,  per gaudir-ne en  llargues i agradables sobretaules, d’escriptura i reflexions eloqüents, i d’explicacions i consells accessibles i francs. Un filòleg de formació i  titulació, que esdevé cuiner fa més de trenta anys , posant així en pràctica una  de les seves passions des de petit, la cuina suculenta  i sincera. 


Pel que fa a l’estil del receptari del  Més Cuinetes, segueix la tendència del primer volum, una publicació per a tots els públics,  intencionadament allunyada del públic professional, amb els arguments tècnics  justos i necessaris.  És a dir, receptes elaborades amb ingredients més o menys comuns, amb tècniques fàcils d’executar i amb la utilització d’estris culinaris quotidians. 


La estructura del llibre per agrupar les receptes es presenta literalment “sense ordre ni concert” i per voluntat expressa de l’autor, amb l’únic objectiu de representar el sentit anàrquic amb el qual en Puig i en Basté es comuniquen amb els oients cada divendres al matí a la ràdio. En canvi, us puc assegurar que el tractament i presentació del mètode d’elaboració de cada recepta  és ben estricte, segurament dels millors que he llegit, enumerant rigorosament cadascun dels processos que esdevindran exquisits plats.


Més Cuinetes és un llibre fresc, de igual manera que ho són els productes que l’autor far servir. Una obra que fa olor i respira l’ambient dels mercats. Amb productes pròxims, alguns de senzills i d’altres de gran calatge. Amb algunes receptes de festa i d’altres de més humils, inspirats en la tradició i el gran rebost i cultura gastronòmica del que gaudeix aquest país.


Ens trobem doncs,  amb un llibre que ens animarà i ens farà perdre la por a cuinar, amb propostes flexibles on el propi autor ens recomana ser intuïtius i a deixar-nos de certes foteses, una declaració d’intencions que ja  ens avança al mateix pròleg d’aquesta manera “Cuinar, és en essència, un exercici de llibertat i d’amistat”


Més Cuinetes és un receptari  sever i rigorós, amb receptes narrades de manera magistral,  amb la voluntat d’entendre  i fer-se  entendre, on descobrireu excel·lents plats per elaborar a casa o algunes receptes de caràcter més acadèmic per taules ben parades. Un recull que conté receptes signades pel propi autor, d’altres receptes pròpies de bons amics de professió o receptes que han explicat els propis oients del programa i que l’autor ha seleccionat acuradament.


És així com  al llibre trobarem delicioses sopes i cremes, truites sense ous, autèntics i contundents arrossos, elegants  i refinats platillos i cassoles, peixos i mariscs tractats amb experiència i on gust o excel·lents i contrastats brous que us serviran per preparar bones bases culinàries. 


Pel que fa a les matèries primeres que tenen presència al llibre , n’hi ha de tota mena, la majoria d’elles amb ingredients propis i comuns  de les nostres contrades. A l’obra que us presentem avui podreu consultar receptes amb molts protagonistes, bolets de tot tipus; trompetes, rossinyols, ceps o tòfones. Viandes  de tota mena, com la cansalada del porc, el cap i pota de la vedella o virtuoses receptes amb  l’aviram, una de les grans especialitats  de l’autor. Vegetals per tots els gustos, com els pèsols, les faves, les carxofes o la col. Tubercles singulars i  de màxima actualitat als nostres dies, com poden ser  les nyàmeres. O unes senzilles Patates amb suc signades per l’ il·lustre restaurador Ramon Parellada.


I per si encara no us he convençut, em reservo pel final, una de les singularitats que conté el llibre;  l’aparició d’alguns  comentaris que l’autor acompanya a la majoria de propostes i que estan directa o indirectament relacionades amb aquestes. Us ho comento, donat que aquesta part em sembla la més interessant del llibre, pel curós, elegant  i personal estil narratiu d’en Fermí, per l’ interès històric, social i gastronòmic d’alguns d’aquests comentaris, o senzillament per la exuberant demostració de que la cuina i tot allò que l’acompanya  és part de la cultura i el patrimoni de les persones i d’un país.


Que vagi de gust!!


Anton Rocaviva

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada