Els llibres saborosos de l'Avió de paper

Espai de recomanacions gastronomico-literàries a càrrec d'Anton Rocaviva. Crònica del que son molt més que "llibres de cuina".

divendres, 10 de febrer del 2012

AfroditaAquest és el llibre que, en la seva seccio de Els llibres sabororsos, l'Anton Rocaviva va descobrir-nos en el programa de Ràdio Manlleu "L'avió de paper", el passat dissabte dia 4 de febrer.


Allende, Isabel: Afrodita
Plaza & James
Primera edició: octubre de 1997
Número de pàgines 327
Preu: 13 euros (edició de butxaca)

Per a la quarta entrega de llibres saborosos hem seleccionat un llibre molt diferent a les nostres darreres recomanacions. Avui parlarem d’un llibre de difícil definició,  que reuneix  dues estructures genèriques i varis gèneres literaris. Avui us presentem el llibre Afrodita, obra de l’autora Isabel Allende.

Afrodita no és un llibre de cuina, tot i que apareixen bones i suculentes receptes i un extens compendi entorn a alguns aliments. No és una novel·la tot i la fèrtil i desbordada imaginació de l’autora. Tampoc és una autobiografia, tot i que com a tots els seus llibres, descobrirem petits fragments de la vida d’alguns dels membres de la família de l’autora. Com  tampoc és un llibre eròtic, per allò de la senzillesa i brevetat del mot i la seva definició.

Segons paraules de la pròpia Allende, Afrodita podria considerar-se com una llarga introspecció, un revifament de la sensualitat: la gola associada a la luxúria. Un llibre que per sobre de tot es basa en l’ humor, en una visió femenina del món,  expressada amb un vitalisme extraordinari que desemboca en una excel·lent i original llibre que celebra de manera gran i amena la sensualitat i l’art de cuinar. Un viatge sense mapa per les regions de la memòria sensual, on els límits entre l’amor i les ganes de menjar són molt confusos.

El llibre que us presentem avui és una barreja d’anècdotes, records molt personals, flolclore, llegendes, alguns fets històrics i fragments d’altres obres literàries, però sobretot és una recopilació de consells i receptes de caire afrodisíac, i una defensa de la sexualitat bona, sana i inspiradora.

És així, com en aquesta obra, descobrireu els fascinants i misteriosos vincles entre el menjar, l’erotisme i la sensualitat. Descobrireu també altres realitat possibles, la dels sabors, olors i sentiments provocats pel simple fet de menjar o respirar l’aire i l’ambient de cuinar. Un viatge per l’ univers de les passions, els desitjos i les fantasies eròtiques amb els aliments com a ingredients  afrodisíacs i protagonistes.

Mitjançant un llenguatge gens pompós ni artificial, més aviat màgic i amè, el llibre  ens presenta i ens endinsa als paral·lelismes entre l’ alimentació i la sexualitat.

A Afrodita descobrirem que l’èxit de   menjar i copular depèn més del cervell que dels aparells digestius i sexuals.

Que la gola i la luxúria són els únics pecats capitals on hi cap l’estil i el refinament.

Que la gana i el sexe han estat i són els grans motors de la història: preserven i augmenten l’espècie, provoquen guerres i cançons, i influeixen en les religions, l’art i les lleis.

Que un àpat ben preparat pot tenir els mateixos actes que l’encontre sexual de dos, o més enamorats , començant pels aperitius que corresponen a les insinuacions, els matisos delicats de sopes i  entrants que equivaldrien al goig dels jocs eròtics, un bon plat principal podria ser  equiparable  a l’arribada del clímax, o l’aparició d’unes  bones postres dolces, corresponent al moment on els amants es submergeixen en un merescut i seré  repòs després de  l’aventura  sexual.

Per aquells que comenceu a dubtar del llibre, us diré que és una obra de no ficció, és a dir Afrodita és fruit d’un immens treball de documentació, basada en varis fets i creences. Un autèntic estudi de les virtuts estimulants dels aliments, on contrast i sorpresa són ingredients imprescindibles.

De fet, entre totes aquestes receptes màgiques que provenen del saber popular, no ens enganyem sovint més intuïtiu que raonable , Allende introdueix una mirada més racional entorn als temes que aborda el llibre.  A tall d’exemple d’aquesta visió, faig vostres dues  constatacions que l’autora  fa aparèixer  al llibre i que m’han quedat gravades després de la seva lectura:

L’únic afrodisíac verdaderament infalible és l’amor
Pornografia és un mètode sense inspiració, l’erotisme és una inspiració sense mètode

Pel que fa al receptari que apareix al llibre i titulat “Recetas Afrodisíacas”, les receptes corren a càrrec de Panchita Llona, mare de l’autora i cuinera d’una sensibilitat extrema que ens endinsarà de manera precisa i tècnica en la execució de les receptes.

Al receptari hi trobareu salses fredes i calentes, oportunitat excel·lent per convidar herbes, espècies, licors i altres ingredients provocatius.

Podreu també consultar excel·lents aperitius, el que podria equivaldre al que els petons signifiquen pels enamorats, una mostra delicada del que arribarà més tard i  en intimitat.  

Delicioses sopes, on l’autora suggereix preparar-les amb tots els sentits: vista, gust, olfacte, textures, els mateixos sentits que necessitarem nus i entregats al joc de l’amor.

Originals entrants i amanides, perfectes per acompanyar els plats forts que apareixen al llibre, que també poden servir per aquells amants que es reuneixen al migdia en secret, o per aquells que necessiten d’àpats lleugers abans  d’endinsar-se en matèria.
També trobareu el que l’autora anomena plats principals, on desfilen excel·lents peixos i mariscs, aus de tota mena, o receptes amb carns vermelles relatades amb clínica precisió, en aquest apartat, i donat que l’amor i el desig  també entenen de  dietes, els vegetarians trobareu bones i sanes receptes, on carxofes, albergínies i carbassons, com no podia ser d’un altre manera,  ocupen un lloc destacat.

Per últim, l’equivalent al final feliç  el capítol dels postres, on l’autora reconeix una profunda debilitat i proposa fàcils i acadèmiques receptes dolces per gaudir a taula o al llit.

Afrodita, una  obra que evoca a la deesa grega de l’amor, que fou publicada en castellà l’any 1997, que més tard ha estat traduïda a l’anglès i l’italià i que ha estat fons d’inspiració de nombroses adaptacions al cine i el teatre.

En resum, una llibre  original que barreja contes i receptes de cuina per submergir-se en el  món de l’alimentació i la  sensualitat,  ignorant tabús i embuts culturals i religiosos. Una obra  escrita per una de les autores llatinoamericanes més universals, on Isabel Allende es despulla davant el lector, amb qui comparteix alguns fragments de les seves pròpies aventures amoroses, així com un llarg recull de l’extens saber  popular entorn als afrodisíacs: novel·les històriques, poemes, manuals orientals, estudis sociològics, dades de caire esotèric, i antigues cròniques d’alquimistes.


Que vagi de gust!

Anton Rocaviva

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada